Lucruri pe care nu le ştiai despre ciuperci

| |

Apreciate nu doar pentru gustul pe care îl dau mâncării, ci şi pentru deosebita valoare terapeutică, ciupercile sunt eficiente în combaterea stresului şi pentru întărirea imunităţii.

Nutriţioniştii recomandă să mănânci ciuperci de cel puţin trei ori pe săptămână. De asemenea, este indicat să înlocuieşti, măcar din când în când, proteinele de origine animală cu cele din ciuperci. Acestea conţin glicogen, fiind denumite şi „carne vegetală". Glicogenul serveşte la înmagazinarea energiei şi la detoxifierea organismului, o mare parte din glicogen regăsindu-se în ficat. Faţă de carne, ciupercile au avantaje nete: nu au colesterol şi sunt mai uşor digerabile.

Indicate în curele de slăbire

Bogate în proteine, ciupercile dau senzaţia de saţietate pentru mai mult timp. În plus, ciupercile conţin o serie de enzime cu rol important în procesul de digestie. De asemenea, sunt sărace în calorii, 100 de grame de ciuperci furnizându-ne doar 20 de calorii. În plus, ciupercile conţin aproape toate elementele minerale necesare organismului uman (potasiu, fier, calciu, sodiu, seleniu, cupru, zinc), precum şi vitaminele A, C, D şi E.

Întăresc sistemul imunitar

Datorită faptului că au în compoziţia lor substanţe care împiedică multiplicarea microbilor (sunt probiotice), ciupercile ajută la întărirea sistemului imunitar şi sunt utile în lupta cu agenţii patogeni. Polizaharidele din ciuperci activează răspunsul sistemului imunitar al organismului şi, prin urmare, au efecte antitumorale.

Combat stresul cotidian

Ciupercile sunt cea mai importantă sursă naturală de seleniu, 100 de grame de ciuperci aducând organismului până la 15 micrograme din acest mineral esenţial. Studiile anunţă că un nivel necorespunzător al seleniului în alimentaţia zilnică poate provoca stări de stres şi de epuizare fizică şi mentală.

Sfat

Ciupercile se consumă cât mai proaspete sau la maximum două zile după ce au fost recoltate.

Ştii să le depistezi pe cele otrăvitoare?

Ciupercile se pot verifica printr-unul dintre următoarele procedee:
1Se introduce o linguriţă de argint în oala unde fierb ciupercile: dacă linguriţa se oxidează, ciupercile sunt otrăvitoare.
2Se pune pătrunjel verde în oala unde fierb ciupercile: dacă acesta îşi schimbă culoarea, înseamnă că nu le putem consuma.

Se recomandă consumul regulat de ciuperci, pentru detoxifierea organismului.

Luptă împotriva cancerului

Cercetătorii israelieni de la Universitatea din Haifa au constatat că o ciupercă rară, denumită Ganoderma Lucidum, poate împiedica înmulţirea celulelor canceroase. Potrivit acestora, până în prezent, se ştia că ciupercile pot inhiba dezvoltarea cancerului, în general, prin acţiunea asupra sistemului imunitar. Testele recente demonstrează însă că aceste ciuperci rare atacă în mod direct celulele canceroase.

Ciupercile de cultură, mai bogate în vitamine

Atât ciupercile de pădure, cât şi cele de cultură pot avea aceeaşi savoare, dacă sunt preparate la fel, însă beneficiile nutriţionale le diferenţiază uşor. De exemplu, în ciupercile Shiitake (cu cea mai mare cifră de producţie din întreaga lume), cantitatea de vitamine B şi C este dublă, faţă de ciupercile de pădure. De asemenea, ciupercile Portabella conţin mai mult potasiu decât o banană sau un pahar cu suc proaspăt de portocale.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

100 de grame de ciuperci au aproximativ 20 de calorii şi conţin: 300 mg de potasiu, 15 micrograme de vitamina H, 2 micrograme de vitamina B5, un mg de fier, un mg de zinc, 3 g de glucide. Sunt remineralizante, nutritive şi anticancerigene. Se recomandă un consum mărit în: demineralizări, oboseală şi în astenie. Sunt ideale în regimuri vegetariene şi pentru diabetici (datorită conţinutului scăzut în glucide).

În funcţie de soiul ciupercilor, acestea pot avea în plus anumite proprietăţi: hemostatice, fortifiante, diuretice. Atenţie însă, există şi soiuri necomestibile care conţin alcaloizi, substanţe organice toxice, care produc intoxicaţii ale sistemului nervos sau intoxicaţii gastrointestinale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu